Människor med psykiska problem som står inför hemlöshet, högsta nivån på sex år | UK News

By | November 21, 2023

Nästan 80 000 personer med en historia av psykiska problem hotades av hemlöshet under det senaste räkenskapsåret (Bild: Getty/stock image)

Enligt officiella siffror är antalet personer med psykiska problem som har riskerat att bli hemlösa det högsta på sex år.

Det totala antalet steg till 79 350 över hela England under det senaste räkenskapsåret, mer än 22 000 fler än 2018-2019, visar statliga uppgifter.

Under första kvartalet 2023, periodens sista ögonblick, var siffran 21 450, den högsta toppen i de “oroande” siffrorna.

Uppgifterna kan avslöjas när Mental Health Foundation (MHF) idag uppmanar regeringen att använda Autumn Statement för att ta itu med höga nationella nivåer av psykisk nöd på grund av levnadskostnadskrisen.

Nästan en tredjedel av de vuxna i Storbritannien kände sig oroliga förra månaden på grund av sin personliga ekonomiska situation, enligt välgörenhetsorganisationen.

Dr Shari McDaid, som leder MHF:s arbete med fattigdom, sa: “Denna nyhet om den stora ökningen av människor med psykiska problem med risk för hemlöshet är mycket oroande.”

“Det finns ett starkt samband mellan hemlöshet och dålig psykisk hälsa, där bostadsinstabilitet är en känd orsak till ökade psykiska hälsosymtom.

“Hotet att förlora sitt hem förvärrar sannolikt den oro som många känner på grund av stigande råvarupriser.

“Detta är en folkhälsofråga och regeringen måste göra mer för att skydda människor från ett hot om vräkning som utan tvekan kommer att öka dålig psykisk hälsa.”

Ett ökande antal människor med en historia av psykiska problem står inför hemlöshet (Bild: Getty/stock image)

Ett ökande antal människor med en historia av psykiska problem möter hemlöshet (Bild: Getty/stock image)

Det totala antalet personer som var skyldiga en “plikt” av en lokal myndighet för att de hotades av hemlöshet har ökat varje år, från 2018 till 2019 var det 56 980. Under samma period har det också skett successiva ökningar i respektive kategorier där en person har dålig fysisk hälsa eller en funktionsnedsättning eller har en inlärningssvårighet.

Men hushåll där en person har en historia av psykiska problem är den största gruppen i statistiken, som visar antalet personer med stödbehov i otrygga boenden.

Big Issue-grundaren Lord John Bird har varnat för att “förvirringen” av levnadskostnadskrisen får människor att förlora sina hem.

När han pratade med Metro.co.uk förra veckan sa han: “Det är förvirringen av att leva på universell kredit, att veta om du har någonstans att bo och när du inte kan förse din familj med samma mängd mat.” …

“När du har fått så många träffar att du inte vet vad du ska göra härnäst, det är därför folk går ut på gatan på grund av de psykiska problem som kommer med fattigdom, stigande matkostnader, vad som hände med Covid och den enorma pressen på gatorna och hemlösa i allmänhet, med avsnitt 21 “no-fault” vräkningar.’

MHF, som leder Mental Health Awareness Week, släppte idag data från en undersökning av 5 000 brittiska vuxna utförd av marknadsundersöknings- och insiktsbyrån Opinium.

Siffrorna visade också att 27 procent av de tillfrågade hade känt sig “stressade” och nio procent “desperata” över sin personliga ekonomiska situation under november i år. Välgörenhetsorganisationen identifierade fattigdom och ekonomisk stress som nyckelfaktorer för dålig psykisk hälsa.

“Vår mentala hälsa bestäms av vår miljö och våra erfarenheter,” sa Dr McDaid.

“Under de senaste 15 åren har vi upplevt överlappande kriser: från lågkonjunkturen till pandemin, och nu den nuvarande levnadskostnadskrisen.

“Ibland kan det verka som att det finns en konstig känsla av normalitet i de kamper som människor upplever; som om vi skulle acceptera att trots att vi bor i ett av de rikaste länderna på jorden, visar forskning av The Trussell Trust oss att en av sju av oss möter hunger på grund av brist på pengar för att köpa mat.

“Den nuvarande omfattningen av psykisk ångest är oacceptabel och vi kan vidta åtgärder för att minska den.

Mental Health Foundation har gett ut en oroande bild av effekterna av levnadskostnadskrisen (Foto: Mental Health Foundation/@mentalhealth)

Mental Health Foundation har gett ut en oroande bild av effekterna av levnadskostnadskrisen (Foto: Mental Health Foundation/@mentalhealth)

“Varje dag fattar våra regeringar beslut som påverkar människors liv, och det är de människor som har minst som bär de tyngsta bördorna.

“Till exempel innebär beslutet att frysa skattebefrielsen till 2028 att personer med lägre inkomster går ner en större andel av sin lön i skatt när inflationen stiger.”

Kampanjer som vill ha lättnad för dem som befinner sig mitt i levnadskostnadskrisen kommer att vända sig till kansler Jeremy Hunt för att ge lite lättnad i morgondagens höstdeklaration. Hunt har indikerat att bidragssökande som “vägrar” jobb kommer att förlora sitt stöd och detta kan vara en del av en plan för “återgång till arbete” i uttalandet.

En volontär levererar frukost till hemlösa på deras rum på ett hotell i centrala London, efter att den nationella välgörenhetsorganisationen Crisis öppnade sin julgudstjänst för 50:e året för hemlösa.  Fotodatum: torsdag 23 december 2021. PA-foto.  Under två veckor har denna julkris bokat flera hotell i London för människor som annars skulle sova på gatan.  Gästerna kommer att få sin egen säng och badrum, varma måltider och stöd för att hjälpa dem att få slut på hemlösheten för gott.  Den här julen är det 50-årsjubileum av julkrisen.  Fotokredit bör läsa: Kirsty O'Connor/PA Wire

En volontär levererar frukost till hemlösa på ett hotell i London under ett julprojekt som drivs av Crisis 2021 (Foto: Kirsty O’Connor/PA)

“Vi behöver politiska beslut som fattas med en verklig medvetenhet om hur de påverkar människors mentala hälsa,” sa Dr McDaid.

“Att införa en bedömning av effekterna av all politik på mental hälsa skulle bidra till att främja de sociala förändringar vi behöver för att stödja god mental hälsa för alla och i sin tur stödja ett friskare, mer välmående Storbritannien.

“Det finns mycket arbete att göra. I veckans höstuttalande behöver vi höra om ekonomiska stödplaner som kommer att förhindra att människor upplever ekonomisk stress och tillhörande psykiska problem.

“Det skulle vara ett steg i rätt riktning.”

Regeringen vidhåller att den har vidtagit ett antal åtgärder för att ta itu med hemlöshet, psykisk hälsa och fattigdom, inklusive att förhindra att mer än 640 000 hushåll blir hemlösa sedan 2018.

En talesperson sa: “Vi går längre och snabbare för att omvandla vårt lands mentalvårdstjänster, med en årlig investering på upp till ytterligare 2,3 miljarder pund fram till 2024 för att utöka tjänsterna så att två miljoner fler människor kan få mentalvårdsstöd.

“Vi har gett kommunerna 1 miljard pund under tre år genom hemlöshetspreventionen för att hjälpa dem att ta itu med hemlöshet. Detta kan användas för att erbjuda ekonomiskt stöd till människor att hitta ett nytt hem, arbeta med hyresvärdar för att undvika vräkningar eller betala för tillfälligt boende.

“Genom programmet Andningsutrymme har över 100 000 personer med psykiska problem och ekonomiska svårigheter fått skuldrådgivning, utan press från borgenärer eller samlade skulder, vilket ger dem tid att hitta en skuldlösning som fungerar för dem.”

MER: Fattigdom är en “smitta” med hemlöshet på uppgång, varnar Big Issue-grundaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *