Allt du behöver veta om NHS Englands största IT-kontrakt någonsin | National Health Service

By | November 21, 2023

Det största IT-kontraktet i NHS Englands historia har tilldelats det kontroversiella amerikanska teknikföretaget Palantir och dess partners.

Kontraktet för den “federerade dataplattformen” – värderat av NHS till 330 miljoner pund under sju år – har varit under övervägande i månader, med vinnaren tillkännagivandet på tisdagen efter veckors försening. De andra partners i det vinnande konsortiet är Accenture, PwC, NECS och Carnall Farrar.

Sekretessförespråkare har uttryckt oro över att tilldela kontraktet till Palantir, vars ursprung ligger i den amerikanska underrättelsebranschen. Dess grundare, Peter Thiel, stöder Donald Trump och har anklagat NHS för att göra människor sjuka.

NHS England tros ha valt Palantir på grund av dess arbete med att förbättra tillgången till data under pandemin, vilket hjälper till att minska väntelistorna och göra verksamheten mer effektiv.

Dessa är nyckelfrågorna som förklarar bakgrunden till avtalet:

Vad är kontraktet på £480 miljoner egentligen för?

Plattformen syftar till att hjälpa NHS-truster att hantera data över sina sjukhus, koppla information som innehas av olika truster och låta sjukvården dra slutsatser om befolkningens hälsa. Plattformen syftar också till att hjälpa enskilda sjukhus att bättre hantera sin data och driva på förbättringar av behandling och väntetider. Målet är inte att ersätta befintliga IT-system, utan att hjälpa dem att bättre “kommunicera” med varandra. Det är inte avsett att täcka läkarjournaler i detta skede.

Varför vann Palantir kontraktet?

Palantir började arbeta på allvar med NHS under pandemin och tog på sig arbetet för bara £1. Det tilldelades uppföljningskontrakt värda cirka 60 miljoner pund och är nu integrerat i systemet, uppenbarligen efter att ha bevisat sitt värde för NHS digitala chefer. Företaget har också anställt några tidigare NHS-tjänstemän, inklusive tidigare AI-chefen Indra Joshi.

Den är redan väl integrerad i NHS, med piloter av dess Foundry-mjukvara utplacerade på många sjukhus. Ett fåtal slutade använda, främst på grund av oro över huruvida de hade förmågan att börja använda den nya programvaran. Men andra visade effektivitet med det nya Foundry-systemet, inklusive en 28% minskning av väntelistan hos Chelsea och Westminster NHS Foundation Trust.

Han är också väl kopplad politiskt. Fleetwood Strategy, ett företag som grundades av Rishi Sunaks valguru Isaac Levido, har ägnat sig åt lobbyverksamhet som konsult för Palantir i år, liksom Global Counsel, medgrundad av New Labour-arkitekten Peter Mandelson, 2022.

hoppa över tidigare nyhetsbrevskampanjer